Surdeig - Hva er det egentlig?

Surdeigsbaking er en tradisjonell metode for å lage brød og andre bakverk. Dette er en metode som har vært brukt i tusenvis av år, og som kommer mer og mer tilbake. Surdeig gir brød og bakverk en unik smak og tekstur, og det er også bra for fordøyelsen. Det du trenger er en surdeigstarter, en deig som har sin unike bakteriekultur som er perfekt til bakingen. 

Surdeigstarteren består av mel og vann, som har fermentert seg opp til å bli en kultur full av melkesyrebakterier og noe gjærsopp. Når surdeigen har modnet, kan den brukes som et naturlig hevetilskudd i brød og bakverk. 

Surdeigsbaking krever litt mer tid og planlegging enn vanlig baking, men resultatet er vel verdt det. Brød og bakverk som er laget med surdeig har en unik smak og tekstur, og de er også lettere fordøyelige enn brød som er laget med kommersielle gjærtyper.

Hvis du vil prøve surdeigsbaking selv, kan du starte med å lage din egen surdeigstarter. Dette krever litt tålmodighet og omtanke, men det er en enkel prosess som alle kan lære. Når du har laget din egen surdeigstarter, kan du bruke den til å lage fantastiske brød og bakverk med unik smak og tekstur. 

Du finner fremgangsmetode for å lage din egen surdeigstarter her! Eller om du vil ha en liten avlegger av oss, kan du enkelt bestille og få tilsendt i posten. Ta vare på den med å mate den med vann og mel, så vil den gi masse nydelig bakst fremover

Hvis du vil overbevise noen til å starte med surdeigsbaking, så kan vi gi deg fem gode grunner nedenfor:

  1. Surdeigsbaking gir en unik smak og tekstur til brød og annet bakverk. Surdeigen gir brødet en syrlig og mer interessant smak, og gjør det mer næringsrikt og lettere fordøyelig enn brød bakt med industrigjær.
  2. Surdeigsbaking er en enkel og billig måte å lage eget brød på. Du trenger bare mel, vann og litt tid, og vipps så er butikkbrødet byttet ut med et produkt som er mye bedre og billigere.
  3. Surdeigsbaking kan bidra til å forbedre fordøyelsen. Surdeigen inneholder mange gode bakterier som kan hjelpe tarmfloraen å fungere bedre, og dermed forebygge fordøyelsesproblemer.
  4. Surdeigsbaking kan være en morsom og meningsfull aktivitet. Det gir deg muligheten til å være kreativ og eksperimentere med ulike typer mel og smaker, og til å lage ditt eget unike brød.
  5. Surdeigsbaking kan bidra til en mer bærekraftig matproduksjon. Ved å lage brødet ditt selv, slipper du å kjøpe ferdigbakte produkter fra butikken, og dermed redusere avfallet og belastningen på miljøet.